Historik

Som hästsport uppfanns Team Chasing 1974 under en särdeles god och lång lunch där Douglas Bunn (bilden till höger), Hickstedtävlingarnas skapare, träffade BBCs sportproducent Alan Mouncer för att finna några nya idéer för Hicksted. Efter flera glas portvin föreslog Bunn att team om fem ryttare, varav de fyra första räknades, skulle rida över de formidabla naturliga hindren som fanns godset, på tid. Tävlingsreglerna skrevs på baksidan av menyn. Banan var krävande med hela 30 st rejäla hinder av hög svårighetsgrad. Det hela direktsändes i TV under 8 år. Både publik och tävlande uppskattade tävlingsformen. Även efter att BBC slutade sända sporten på TV levde den vidare och utvecklades. Idag tävlar hundratals team under 10-15 helger under vår och höst i England. Det är en riktig vuxensport där team-andan är avgörande.

 

 

 

I Sverige provades Team Chasing första gången 1984 i en mindre försökstävling på Revingefältet i Skåne. Fälttävlansnestorn Lars Christensson minns: ”Vi kände ju till tävlingarna på Hicksted och bestämde oss för att ta efter. Vi satte ihop ca tio team med tre ekipage i varje team. Ryttarna var främst fälttävlansryttare. Banan bestod av terränghinder och häckar som skulle hoppas samtidigt. Teamen hade roliga namn och ryttarna var koordinerade i klädsel eller t o m ibland utklädda”.

 

 

 

 

Det blev ingen regelbunden fortsättning förrän ganska långt senare, 1995 då Falsterbo Horse Show behövde showinslag i samband med den fälttävlan som gick på Falsterbo ljung. Christer Schildt och Jana Wannius med bistånd av Lars Christensson satte igång det hela. Reglerna satte man efter eget huvud. Christer Schildt: ”Vartannat hinder skulle hoppas med ryttarna samtidigt i luften. Vi ändrade sen till att hästarna skulle vara inom en zon 3 m före och efter hindret. (Något som senare ändrades tillbaka till dagens regler – 12 hovar i luften samtidigt vid bedömningshinder). Första tävlingen blev en stor succé. Vi hade team med deltagare från hopp, dressyr och fälttävlanslandslaget och en rad företagssponsrade team.

Flyinges team var bäst det första året. Teamet från Flyinge gick inte av för hackor: olympiamedaljören i fälttävlan Jan Jönsson, hinderryttaren och galopptränaren Tony Oscarsson och veterinären/galopptränaren Per Michanek. Samtliga jobbade på Flyinge och kunde träna ordentligt. Per Michanek berättar: ”Första gången i Falsterbo var alldeles speciellt. Ca 15 team var anmälda. Hopp- och fälttävlanslandsteam, de ridande proffsen från K1 som föregicks av rykten att ha tränat bra. Jag var bekymrad under träningen. Janne Jönsson red tämligen sakta och vi andra fick hålla i våra hästar väldigt mycket. Men när starten väl gick så var det Janne som stack iväg snabbast och Tony och jag fick hänga på. När vi hoppade ut i vattnet sista gången och rundade fiskarboden så manade jag på Baby-Bloom och jag var snabbt före de andra in i mål. Vi red som första team och vann mycket knappt med 1/10 sekund. Det var mycket spännande. Tävlingen var en formidabel succé med massor med jublande publik. Det var verkligen härligt att få rida där”. Baby-Bloom skulle några år senare bli en av de bästa steeplehästarna i landet med segrar i Gyllene Hästen och även en Seejagdrennen i Bad-Harzburg och två andraplatser i Grand National på Strömsholm. Ett av de hårdast tränande teamen var Livgardets dragoner som ibland hade 2 team. De var alltid stora favoriter till segern och var de som segrade oftast i Falsterbos Team chasing men de fick se sig slagna i den första upplagan.

 

 

 

 

En stor entusiast och sponsor var Håkan Björklund som då var platschef på Astra-Draco i Lund. Publikens intresse gällde främst vattenpassagen. Det fanns ett uthopp i vattnet och vattenhöjden varierade mellan åren. Så hästarna tappade ibland benen när de galopperade fram i vattnet. Fall i vattnet var populärt. Svanars sökande efter föda i den grunda lagunen gjorde att gropar uppstod. Inga allvarliga olyckor inträffade dock. Håkan Björklund lyckades falla i vattnet tre år på raken. Tävlingen drog även till sig kändisar. Jerry Williams hade ett team, som hans dotter red i. Sveriges television bidrog till intresset då man visade ett inslag från Team Chasingen i pauser mellan de stora hoppklasserna under senare delen av 90-talet. Team Chasingen fortsatte även utan TV-bevakning att vara en uppskattad deltagar- och publikevent fram till 2008 då ledningen för Falsterbo Horse Show valde att inte förlänga samarbetet med arrangörerna av Team Chasing-inslaget.

 

 

 

Under våren 2009 samlades ett antal eldsjälar med frågeställningen om det fanns intresse och drivkraft att inte bara motverka att Team Chasing skulle försvinna från Sverige, (i och med att den försvann från Falsterbo), utan också satsa på både tillväxt och utveckling. I både Sverige och de nordiska grannländerna. Svaret blev ja trots brist på resurser och trots att alla inblandade hade (har) svårt att få tiden att räcka till med jobb, familj och övriga ridsport- och hästägaråtaganden.  Föreningen Team Chasing Sweden bildades. Logotype och övrigt identitetsmaterial togs fram för att underlätta spridningen. Beslut om att genomföra ett årligt (inofficiellt) SM i Team Chasing fattades. Samt att verka för ett utökat antal tävlingar och inte minst för en schemalagd och välorganiserad möjlighet till träningstillfällen. I september 2009 genomfördes ett mycket lyckat arrangemang av den första tävlingen efter Falsterbo. SM i teamchasing 2009 på Skatteberga. Arrangemangets framgångsrika genomförande berodde nog mer på tur och jävlaranamma än på arrangörernas vana såsom tävlingsarrangörer. Under 2010 togs kontakt med Malmö City Horse Show med resultatet att Team Chasingen blev ett mycket uppskattat inslag i detta evenemang i augusti 2010. Trots mycket bistra förhållanden kvällen innan tävlingen. Något som förbyttes till strålande sol dagen därpå. 2010 genomfördes också tävlingar på Bosjöklosters Jakt- och Fiskemässa samt på Skatteberga. Under 2011 återkom vi på Malmö City Horse Show med förbättrad bana och flera team. Plus att ytterligare två tävlingar genomfördes. En på Blommeröd vid Ringsjön och ett mycket lyckat Småländska Mästerskapen i Eksjö, arrangerat av Smålandshusarerna. I år, 2012, har vi knutit till oss en riktigt professionell tränare och genomför fler träningstillfällen. Samt att tävlingar planeras inte bara på Malmö City Horse Show (som nu blivit en tradition) med bättre plats för bandragningen (start precis vid huvudläktaren), utan också på Blommeröd och inte minst på Strömsholm i juni.

 

 

 

 

 

Våra sponsorer